Συμβουλή της εβδομάδας

Μαθησιακά κενά και αντιμετώπισή τους

Αργυροπούλου Μαρία, συνεργάτης παιδοψυχολόγος

Αργυροπούλου Μαρία,
συνεργάτης ψυχολόγος

Το πρώτο και απαραίτητο βήμα για την αντιμετώπιση των μαθησιακών κενών είναι να τα αναγνωρίσει το παιδί και να πεισθεί για την αντιμετώπισή τους. Η συνεργασία με τον εκπαιδευτικό του παιδιού κρίνεται επιτακτική. Ο εκπαιδευτικός θα διευκρινίσει τα κενά στα εκάστοτε μαθήματα και θα σας προτείνει τρόπους αντιμετώπισης.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης των μαθησιακών κενών ανάλογα με το μάθημα στο οποίο παρουσιάζονται. Αναλόγως το μάθημα και την ηλικία του παιδιού, μπορείτε να επιλέξετε ειδικά βοηθήματα από τα βιβλιοπωλεία, τα οποία μετατρέπουν την μελέτη σε μία πιο ευχάριστη διαδικασία.

Ωστόσο , η αντιμετώπιση των μαθησιακών κενών γίνεται και με πιο διασκεδαστικούς τρόπους χωρίς το παιδί να αισθάνεται ότι μελετάει περισσότερο. Το διάβασμα παραμυθιών με παιχνίδια ρόλων καθώς και ερωτήσεις για τα συναισθήματα κεντρικών ηρώων, βοηθούν το παιδί στην συγκέντρωση καθώς και στον εντοπισμό των κυριότερων σημείων. Επίσης το βοηθάει στην ανάπτυξη της φαντασίας και στην έκφραση των συναισθημάτων του.

Προετοιμασία για τα καθημερινά ψώνια με λίστα και υπολογισμό χρημάτων-ρέστα κλπ, το βοηθούν σε αριθμητικούς υπολογισμούς χωρίς να είναι σκυμμένο πάνω από το τετράδιό του.

Η μελέτη μιας υδρογείου σφαίρας ή ενός χάρτη εξοικειώνουν τα παιδιά με ηπείρους, ωκεανούς, χώρες κλπ. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει πιο διασκεδαστική με την μορφή παιχνιδιού (ας δούμε που μένει κάποιος συγγενής, ας δείξουμε που έχει πολύ κρύο, που ζει κάποιο συγκεκριμένο είδος ζώου).

Τέλος, υπάρχουν πολλά επιτραπέζια παιχνίδια στο εμπόριο που ενισχύουν τα μαθηματικά, την μνήμη και την γλώσσα. Κάποια από αυτά είναι για όλη την οικογένεια, καθιστώντας έτσι την μάθηση και την εξάσκηση διασκεδαστική διαδικασία για όλους.

περισσότερες συμβουλές

Επιστροφή στο σχολείο και πρωινό ξύπνημα

Συχνά γονείς περιγράφουν το πρωινό ξύπνημα των παιδιών για το σχολείο σαν μία διαδικασία που τους αγχώνει και τους ταλαιπωρεί αρκετά.  Ορισμένες αλλαγές μπορεί να σας βοηθήσουν από το να τρέχετε πανικόβλητοι το πρωί.

περισσότερα

Επιστροφή στο σχολείο και ύπνος

Το Καλοκαίρι το πρόγραμμα και οι συνήθειες των παιδιών αλλάζουν. Στις αλλαγές αυτές περιλαμβάνεται και το πρόγραμμα του ύπνου.

περισσότερα

Αρχή σχολικής χρονιάς και μελέτη

Το καλοκαίρι σιγά σιγά τελειώνει και πλησιάζει η αρχή της σχολικής χρονιάς για μικρούς και μεγάλους. Συνήθως μαζί ξεκινάει και το άγχος για τις ώρες μελέτης. Η αλήθεια είναι ότι σαν γονείς μπορείτε να βοηθήσετε και να ενθαρρύνετε με τον σωστό τρόπο το παιδί να διαβάσει.

περισσότερα

alt text

Είμαστε πολύτιμοι, όχι ακριβοί!

Δείτε τις προσφορές μας και εξοικονομήστε χρήματα σε εγγραφές και δίδακτρα!

περισσότερα